Skocz do głównej treści strony
Prowincja

Koszalin: jadłodalnia dla ubogich

Utworzono: 31-01-2014

Jednym z podstawowych przykazań miłości jest troska o głodnych. Św. Franciszek sam wybrał drogę ubóstwa wspierając wciąż potrzebujących.

Tą drogą idą także franciszkanie z Koszalina. 30 stycznia 2014 r. otwarta została przy klasztorze jadłodajnia dla ubogich o dość tajemniczej nazwie „BRAMAX”, która kojarzyć się może bardziej z firmą, niż zakonnym dziełem. Proboszcz franciszkańskiej parafii p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego, o. Piotr Pawlik wyjaśnia jednak: „Bra – jak brat, Max – jak Maksymilian. Jest to odniesienie do dwóch wielkich postaci: św. Brata Alberta i św. Maksymiliana. Jadłodalnia powstała bowiem z inicjatywy franciszkanów i Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta w Koszalinie”.

Klasztorne pomieszczenia, w których znajduje się stołówka, zostały wyremontowane przez mieszkańców schroniska Brata Alberta, zaś pieniądze na remont zostały zebrane wśród wiernych. Parafianie przynosili także potrzebne do prac materiały i ofiarowali je franciszkanom. Jadłodalnia to zatem wspólne dzieło ludzi dopbrej woli.

„Ze stołówki korzystać może 60 osób. Chcemy, by w przyszłości mogło być ich jeszcze więcej. W czasie kolędy odwiedzaliśmy naszych parafian i mogliśmy przekonać się, że niektórzy z nich żyją w bardzo trudnych warunkach socjalnych. To z myślą o nich stworzyliśmy tę jadłodalnię. Ubodzy nie są sami, mogą liczyć na franciszkanów” – podkręśla o. Piotr Pawlik.

W otwarciu uczestniczył Minister Prowincjalny z Gdańska, o. Jan Maciejowski, który wygłosił słowo i poświęcił nową stołówkę. Do zebranych przemawiali także: ks. Adam Walkowicz, Dyrektor Caritas diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej oraz Adam Sałdyk, Dyrektor Schroniska św. Brata Alberta w Koszalinie. Spotkanie ubogacone zostało sztuką teatralną „Bochen chleba” ks. Janusza Kozłowskiego, którą wykonali bezdomni ze Schroniska św. Brata Alberta oraz krótkim koncertem muzyki klasycznej w wykonaniu Danuty Śmietańskiej z Filharmonii Koszalińskiej i organisty, Wiesława Soji.

Po przecięciu wstęgi i poświęceniu pomieszczenia wszyscy mogli przekonać się sami jak działa jadłodajnia – na zebranych czekał talerz gorącej zupy.

Od marca franciszkańska jadłodajnia czynna będzie codziennie, przez siedem dni w tygodniu.

Słowo Ministra Prowincjalnego o. Jana Maciejowskiego

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Przejdź do góry strony